چگونه میتوانیم سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم؟ اگر چه که سیستم ایمنی ما کار مهمی را در مبارزه با بیماری ها انجام میدهد، اما گاهی ممکن است با ورود یک میکروب، عملکرد آن به مشکل برخورد کند. در اینگونه مواقع آیا تقویت سیستم ایمنی بدن ممکن است؟ با کمی تغییر در سبک زندگی و رژیم غذایی، میتوانید سیستم ایمنی قوی تری داشته باشید. در این مطلب به راه حل های موثر پیرامون این موضوع اشاره خواهیم کرد.

چگونه سیستم ایمنی بدنمان را تقویت کنیم؟
تقویت سیستم ایمنی به دلالیل گوناگون کار ساده ای نیست. همانطور که میدانید، سیستم ایمنی یک “سیستم” کامل است نه یک واحد مستقل. هنوز هم چیزهای زیادی وجود دارد که محققان در مورد پیوستگی و پیچیدگی این سیستم نمیدانند. در حال حاضر ارتباط مستقیم و تثبیت شده ای میان سبک زندگی و کارکرد سیستم ایمنی وجود ندارد.
اما این به این معنی نیست که تاثیرات سبک زندگی بر عملکرد سیستم ایمنی را نادیده بگیریم. محققان در حال بررسی تاثیر رژیم غذایی، ورزش، سن، استرس و سایرعوامل در پاسخ ایمنی، چه در حیوانات و چه در انسان هستند. در این میان داشتن یک زندگی سالم میتواند روش خوبی برای ارتقا سیستم ایمنی شما باشد.
راه های سالم برای تقویت ایمنی بدن:
اولین گام برای تقویت ایمنی، انتخاب سبک درست زندگی است. پیروی از راهکار های کلی سلامتی، بهترین کاری است که می توانید در جهت حفظ و سالم نگه داشتن سیستم ایمنی بدن انجام دهید. تمام بخش های بدن شما از جمله سیستم ایمنی، در صورت حفاظت در مقابل آسیب های محیطی و رعایت راهکار های زندگی سالم، کارکرد بهتری خواهند داشت.
از جمله راهکار های سبک زندگی سالم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سیگار نکشید
- رژِیم غذایی خود را از میوه و سبزیجات غنی کنید
- بطور منظم ورزش کنید
- وزن خود را متعادل نگه دارید
- اگر الکل مصرف میکنید، در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید
- به مقدار کافی بخوابید
- از آلودگی و عفونت پیشگیری کنید. برای مثال دستهایتان را مرتب بشویید و گوشت را خوب بپزید
- سطح استرس خود را پایین نگه دارید

محصولات زیادی در بازار وجود دارند که گفته میشود سیستم ایمنی را تقویت میکنند. اما افزایش ایمنی بدن از لحاظ علمی کمی پیچیده است. در واقع افزودن تعداد سلول های بدن، چه سلول های ایمنی و چه دیگر سلول ها، الزاما کار مفیدی نیست. برای مثال ورزشکارانی که برای بهبود عملکرد خود، از دوپینگ خونی استفاده میکنند تا تعداد سلول های خونی خود را افزایش دهند، باید ریسک سکته مغذی را پذیرند.
تلاش برای تقویت سیستم ایمنی کار بسیار پیچیده ایست چرا که انواع بسیار زایادی سلول خونی وجود دارد که هرکدام در مقابل میکروب های مختلف، واکنش های متنوعی نشان میدهند. دانشمندان پاسخ اینکه کدام سلول را باید تقویت کنیم و تعداد کدام را افزایش دهیم را نمیدانند.
چیزی که مشخص است این است که بدن همواره در حال تولید سلول های ایمنی است و بیشتر از تعدادی که ممکن است استفاده کند، لنفوسیت تولید میکند. سلول های اضافه بعد از پایان عمر خود یا پس از مبارزه با عوامل خارجی، طی فرایندی بنام “آپوپتوز” از بین میروند. هیچ کس نمیداند که سیستم ایمنی به چه نوع و چه تعداد سلول هایی نیازمند است تا کارکرد خود را به حداقل برساند.

رابطه رژیم غذایی و سیستم ایمنی
سیستم ایمنی به تغذیه سالم و منظم نیاز دارد. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که افرادی که در فقر زندگی میکنند و سو تغذیه دارند، نسبت به بیماری ها آسیب پذیرتر هستند. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد کمبود ریز مغذی ها، مانند روی، سلنیوم، آهن، مس، اسید فولیک و ویتامین های A ،B6 ،C و E با توجه به آزمایش ها باعث تغییر در پاسخ های ایمنی در حیوانات شده است. با این حال، تأثیر این تغییرات در حیوانات کاملا مشخص نیست و هنوز تاثیر کمبود های مشابه بر سیستم ایمنی انسان سنجیده نشده است.

پس راه حل چیست؟
اگر فکر میکنید که رژیم غذاییتان همه ریزمغذی های مورد نیاز را در بر نمیگیرد، (برای مثال شما به سبزیجات علاقه ای ندارید) مصرف مولتی ویتامین های روزانه و مکمل های معدنی علاوه بر کمک به سلامت سیستم ایمنی، میتوانند برای سلامت شما نیز مفید باشد. دقت کنید که مصرف بیش از اندازه از یک ویتامین توصیه نمیشود.
رابطه سیستم ایمنی و سن
با اینکه افزایش سن در برخی افراد روند سالمی دارد، مطالعات نشان داده که افراد مسن نسبت به افراد جوانت، بیشتر در معرض بیماری، عفونت و چه بسا مرگ در اثر این بیماری ها قرار دارند. عفونت های تنفسی، آنفولانزا و به خصوص پنومونیا عامل اصلی مرگ و میر در افراد بالای ۶۵ سال در سراسر جهان است.
هیچ کس به طور دقیق نمی داند که چرا این اتفاق می افتد اما برخی دانشمندان مشاهده کرده اند که این مشکل با کاهش تعداد سلول های T افزایش پیدا میکند. با افزایش سن و تحلیل رفتن غده تیموس، تولید سلول های T که با عفونت مبارزه میکنند، در بدن کاهش پیدا میکند. برخی از دانشمندان نیز بر این باورند که احتمالا با کاهش کارکرد مغز استخوان، تولید سلول های بنیادی کاهش پیدا میکند که این سلول ها در تولید سلول های ایمنی نقش دارند.

کاهش پاسخ ایمنی در افراد مسن با میزان پاسخ آنها به واکسن سنجیده شده است. برای مثال، تحقیقات روی واکسن آنفولانزا نشان داده است که واکسن در افراد بالای ۶۵ سال در مقایسه با افراد جوانتر، تاثیرگذاری کمتری دارد. اما حتی با وجود کاهش تاثیرگذاری، واکسن میتواند بطور موثری آمار ابتلا و مرگ را در این افراد نسبت به افرادی که واکسینه نشده اند کاهش دهد.
در افراد مسن، بین سیستم ایمنی و تغذیه نیز رابطه وجود دارد. نوعی از سو تغذیه که به طرز شگفت آوری حتی در کشورهای مرفه نیز شایع است، به عنوان “سوء تغذیه ریز مغذی” شناخته می شود. این نوع سو تغدیه که در آن افراد بخاطر مشکل در رژیم غذایی، دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی ضروری میشوند، میتواند در افرد مسن شایع باشد. افراد مسن تمایل کمتری به غذا خوردن دارند و غالبا در رژیم غذایی آنها تنوع کمتری دیده میشود.
سوال مهم اینجاست آیا که مکمل های غذایی میتوانند برای تقویت ایمنی درافراد مسن مفید باشند؟ دراین مورد توصیه میشود که افراد به تخصص تغذیه مراجعه کنند زیرا در حالی كه برخی از مكمل های غذایی ممكن است برای افراد مسن مفید باشند، حتی تغییرات كوچک در این گروه سنی نیز می تواند عواقب جدی در پی داشته باشد.

بهبود ایمنی بدن با مواد گیاهی و معدنی
محصولات گیاهی زیادی وجود دارد که گفته میشود برای افزایش سلامتی و ایمنی بدن مفید هستند. هرچند که برخی از این مواد در ایمنی بدن موثر اند اما در این مورد مدرک قطعی مبنی بر تقویت ایمنی در برابر عفونت و بیماری وجود ندارد. ثابت کردن تاثیر یک داروی گیاهی یا هر ماده دیگر بر سیستم ایمنی امری پیچیده است. اما مصرف گیاهان و سبزیجاتی مانند اسفناج، فلفل دلمه ای قرمز، کلم بروکلی، سیر، زنجبیل و چای سبز، رزماری و آویشن در رژیم غذایی روزانه میتواند علاوه بر تقویت ایمنی، به سلامتی پوست و بدن شما کمک کند.

تاثیر استرس بر سیستم ایمنی
پزشکی مدرن بر رابطه میان مغز و بدن تاکید زیادی دارد. طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله ناراحتی معده، کهیر و حتی بیماری های قلبی با تاثیرات استرسپ مرتبط هستند. دانشمندان امروزه بطور گسترده ای در حال مطالعه رابطه میان استرس و سیستم ایمنی بدن میباشند.
تعریف کردن استرس از برخی جهات مشکل است زیرا چیزی که ممکن است برای یک فرد به عنوان یک عامل استرس زا محسوب شود، برای شخص دیگر استرس زا نباشد.
وقتی مردم با موقعیت های استرس زا موجه میشوند، نمیتوانند میزان دقیق استرسی که احساس میکنند را اندازه بگیرند و برای دانشمندان مشکل است که است که بدانند آیا برداشت ذهنی فرد از میزان استرس صحیح است یا خیر. دانشمندان فقط می توانند مواردی را که ممکن است نشان دهنده استرس باشند مانند تعداد ضربان قلب در هر دقیقه را اندازه بگیرند. بنابراین مطالعه تاثیرات استرس بر سیستم ایمنی کار ساده ای نیست.

در گذشته تصور می شد که سیستم ایمنی بدن یک سیستم خودمختار است و به هیچ وجه تحت تاثیر عوامل داخلی قرار نمی گیرد. اما امروزه ثابت شده است که سیستم ایمنی و سیستم عصبی تحت تاثیر یکدیگر قرار دارند بنابراین در صورتی که سیستم عصبی بدن عملکرد ضعیفی داشته باشد، سیستم ایمنی را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. تجربه استرس برای مدتی طولانی می تواند سیستم ایمنی بدن انسان را تضعیف کرده و شما را نسبت به بیماری ها آسیب پذیر سازد.
آیا سرما بر سیستم ایمنی تاثیر میگذارد؟
دانشمندانی که در مورد این موضوع تحقیق میکنند عقیده دارند که سرما آسیب پذیری افراد نسبت به عفونت را افزایش نمیدهد. بیشتر متخصصان سلامت باور دارند که علت شیوع سرماخوردگی و آنفولانزا در زمستان سرد بودن هوا نیست بلکه به این علت است که افراد بیشتر در خانه و در ارتباط نزدیک با یکدیگر بسر میبرند.
برخی آزمایشات روی موش ها نشان داده که قرار گرفتن در معرض سرما ممکن است توانایی مقابله با عفونت را کاهش دهد. اما در مورد انسان ها چطور؟ دانشمندان طی یک آزمایش، گروهی از مردم را در آب سرد غوطه ور کرده و گروهی دیگر را بصورت برهنه در دمای زیر صفر قرار دادند. آنها افرادی را که ساکن قطب جنوب و مناطق سر کانادا بودند را مورد مطالعه قرار دادند و نتایج تقریبا گمراه کننده بود. به عنوان مثال ، محققان دراسکی بازهای رقابتی که به فعالیت در دمای بسیار پایین عادت دارند، افزایش میزان عفونت های تنفسی را مشاهده کردند. اما اینکه آیا این عفونت ها به دلیل سرماخوردگی است یا عوامل دیگری مانند ورزش شدید یا خشکی هوا، معلوم نیست.

گروهی از محققان کانادایی که صدها مطالعه پزشکی در مورد این موضوع را مرور کرده و تحقیقات خود را نیز انجام داده اند به این نتیجه رسیدند که نیازی به نگرانی از قرار گرفتن در معرض سرمایِ عادی نیست و این شرایط هیچ تاثیری بر سیستم ایمنی بدن ندارد. اگرهوا سرد است بهتر است برا جلوگیری از سرماخوردگی لباس گرم بپوشید اما نگران سیستم ایمنی نباشید.
ورزش برای ایمنی مفید است یا مضر؟
ورزش منظم یکی از ارکان مهم زندگی سالم است. ورزش سلامت قلبی عروقی را افزایش میدهد، فشار خون را متعادل میکند، به کنترل وزن بدن کمک میکند و از بسیاری از بیماری ها پیشگیری میکند. اما آیا ورزش برای تقویت سیستم ایمنی نیز مفید است؟ همانند رژیم غذایی سالم، ورزش نیز میتواند سلامت کلی بدن را بهبود بخشد و به سلامت سیستم ایمنی کمک کند. همچنین گردش سلول ها و اجزای سیستم ایمنی در بدن را افزایش میدهد و باعث میشود که عملکرد بهتری داشته باشند.

دانشمندان در حال تحقیق بر این موضوع هستند که آیا ورزش بر آسیب پذیری افراد تاثیر میگذارد؟ بعنوان مثال، بعضی محققان مشغول بررسی این هستند که آیا ورزش شدید احتمال مریض شدن ورزشکاران را بیشتر میکند؟ برای انجام این نوع تحقیقات، دانشمندان از ورزشکاران میخواهند که شدیداً ورزش کنند و سپس تغیرات ایجاد شده در ترکیبات سیستم ایمنی آنها را مشاهده میکنند. با اینکه تغییراتی ثبت شده است، اما متخصصین ایمنی هنوز نمیدانند چه ارتباطی بین این تغییرات و سیستم ایمنی انسان وجود دارد.
اما آیا ورزش متعادل برای افراد معمولی موثر است؟ بله. با اینکه ارتباط مستقیمی بین ورزش و ایمنی ثبت نشده اما ورزش متعادل به عنوان یکی از راهکار های زندگی سالم شناخته میشود و برای تقویت سیستم ایمنی و سلامت کلی بدن مفید است.
از توجه شما سپاسگزاریم. برای بازدید از فروشگاه محصولات زیبایی مادامد اینجا کلیک کنید